?

Log in

No account? Create an account
 
 
24 April 2008 @ 05:12 pm
Merenkyntäjän kannella  
Mikä onni! Pääsin tutustumaan kapteenin ja matkanjohtajan opastuksella merentutkimuslaitos Arandaan. Laivahan on Hesaristakin tuttu, sillä se tekee vuosittain matkoja Itämerellä. Onpa se murtanut jäitä Antarktiksellakin asti. Suomessa ikävä kyllä "purku-uhanalainen" Merentutkimuslaitos tutkii mm. Itämerelle elintärkeitä suolapulsseja, jäätiköitä, vesiarvoja, aallonkorkeutta ja eliölajeja (joista uusin tulokas on paljon kohuttu amerikankampamaneetti).

Itse laiva on kuin liikkuva toimisto, johon on mahdollista jemmata kaksi helikopteria, joiden laskeutumisalustana toimii kansi. Erilaisia vinssejä ja kraanoja on joka suunnassa. Matkustajakunnan ja miehistön tilat ovat mukavan kodikkaat. Sauna ja kuntosali löytyy, jotta parhaillaan kuukausia kestävät matkat eivät kävisi liian puuduttaviksi. Tutkijoilla on joustavat mahdollisuudet sijoittaa laivalle kiinteiden laboratoriotilojen lisäksi esim. konttimaisia kylmälaboratorioita. Joku onnekas on päässyt tekemään graduaan laivalle apurahan turvin.

Ohjaus tukeutuu satelliitti- ja gps-teknologiaan, vaikka navigointikartat ja sekstanttikin ovat ohjaamossa käyttövalmiudessa. Olotilat merellä ovat parhaimmillaankin hölskyvät, mutta Aranda pysyy haluttaessa 2 cm-2m tarkkuudella paikallaan tietyssä pisteessä ilman pohjakosketusta. Se ei myöskään erikseen kuljeta painolastivettä, joten ei-toivotut tulokaseliöt tuskin sen sisuksissa matkustavat jäniksinä.

Lopuksi vielä linkki iki-ihanalle sivustolle http://www.fimr.fi/


Kampamaneetit, kuin kuvioita posliiniastiassa
 
 
Current Mood: excitedexcited