?

Log in

No account? Create an account
 
 
02 January 2007 @ 10:32 am
Vuosi veden alla  
Akvaario täyttää nyt vuoden! 12 kuukauteen on mahtunut monenlaista:

  1. Muutto keskikovan veden alueelta pehmeämmille vesille. Vesiarvojen muutos näytti tehneen terää miekkakasville, joka kattaa nyt n. 1/4 altaasta jättäen silti reilusti uintitilaa lehtien väleistä. Myös helmirihmakalat ovat vahvistaneet värejään. Hammaskarpeille vesiarvot ovat nyt tosin vähemmän suotuisat. Kokeilin punasävyisiä kasveja, jotka eivät juurtuneet kunnolla ja joita en sitten enää jaksanut yhä uudelleen istutella vaan kitkin pois. Myös hapsuruoho kauhtui, mutta vallisneria kukoistaa.
  2. Syntyneitä on ollut paljon. Osaa on hyysätty poikasaltaassa, osa on sinnitellyt vapaana kohtuullisen isoksi. Poikasia on kasvanut täyteen kokoonsa 3 kpl: 1 platy ja 2 pyöreäpyrstöistä mustamollia, joista toinen väreiltään kirjavampi.
  3. Kasvuluku olisi ollut suurempi, mutta joulukuussa kuoli 3 mustamollinpoikasta mystisistä syistä. Erityisesti lyyrapyrstöisen poikasen kuolema harmitti suuresti. Lisäksi kesällä kuoli pari platya tapaturmaisesti maissiin tukehtumalla. Enpä enää pudottele kokonaisia maissinjyviä pohjalle! Toisen noitamonnin tappoi partamonni.
  4. Maissivaikeuksien lisäksi on ilmennyt monia muita hassuja hetkiä, joista erityismaininnan ansaitsee kaikista suurimman platyn salaperäinen katoaminen joulukuun alussa. Tapauksella on kokoa 5-6 cm, joten totaalinen katoamistemppu tuntui mahdottomalta. Parin viikon kuluessa oli jo hyväksynyt ajatuksen kuolleesta kalasta, joka oltaisiin syöty jäljettömiin nitriittien pysyessä kaiken aikaa nollilla. Vihdoin vettä vaihtaessa ja pinnan laskiessa suodattimesta alkoi kuulua räpiköintiä: kala oli ollut kaiken aikaa suljetussa 10cm2 tilassa ja sain sen ulos vahingoittumattomana! Nyt se jatkaa eloaan niin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.
Tälläkin hetkellä altaassa on baby boom, sillä bongasin vastikään jopa 11 tänään syntynyttä mustamollin poikasta. Takaa-ajodraama on sen mukainen ja uusi vuosi alkaa vilkkaasti!